Vaalit 2015

Miksi olen edelleen ehdokkaana?

Olen nykyisen eduskunnan kokenein ja pitkäaikaisin naiskansanedustaja, aloittanut v. 1983 ollen välissä 2,5 vuotta Suomen edustaja Euroopan parlamentissa vuosina 1996-1999.
Tämän vaalikauden lopussa olen ollut kansanedustajana ja meppinä yhteensä 32 vuotta. Olen jokaisesta vuodesta kiitollinen äänestäjilleni. Olen saanut vaikuttaa oman vaalipiiriini ja koko Suomen kehittämiseen avain paikoilta eduskunnan jäsenenä toimien valiokuntien jäsenenä, valiokunnan puheenjohtajana, varapuhemiehenä, ministerinä, työryhmien ja toimikuntien jäsenenä jne. Työ on ollut haastavaa ja samalla palkistevaa. 
 
1990-luvun alun lama oli politiikan kovaa korkeakoulua, jossa kantapään kautta opimme Suomen talouden avautumisen, rahamarkkinoiden vapauttamisen ja Venäjän kaupan romahduksen mittavat vaikutukset työllisyyteemme ja kansantalouteemme  sekä hyvinvointivaltiomme toimintakykyyn. Elettiin yhtä historiamme syvintä lamaa. Koroista ei päätetty enää Suomen pankin johtokunnan päätöksillä vaan korot määräytyivät markkinoilla vapaasti. Korko oli taloutemme kuumemittari. Pahimmillaan korot olivat 16-19 prosenttia. Lainan hinta oli kova eikä lainaa ollut helppo saada maan, joka velkaantui vauhdilla. 
 
Suomen pelasti tuolloin pääministeri Ahon hallituksen määrätietoinen politiikka nostaa Suomi uuteen nousuun vientivetoisen kasvun avulla. Silloin oli Nokia, jonka kukoistuskaudet osuivat vientivetoisen kasvun kauteen. Jouduttiin tekemään valtion menojen tasapainotustoimia miljardeilla mutta nekin tehtiin huolehtien tiukasti siitä, että ihmisten perustoimeentuloon emme kajonneet. Perusturvan varassa olevien ihmisten etuja ei leikattu. 
 
Olemme eläneet erikoisen vaalikauden, kun kokoomusjohtoinen enemmistöhallitus ei ole kyennyt tekemään tarvittavia päätöksiä. Suurin puhein julistettu kuntauudistus jouduttiin kuoppaamaan! Hallitukselta on puuttunut poliittista johtajuutta, kokemusta, näkemystä ja viisautta tiedostaa, mikä on poliittisesti mahdolllista ja mikä ei. Kun itse ei tiedä, olisi viisautta hakea neuvoja kokeneemmilta. Oppositiojohtaja Sipilä tarvittiin avamaan hallituksen sotesolmuakin. 
 
Tällä pitkällä kokemuksella voisi olla käyttöä seuraavalla vaalikaudella, kun elämme taas kerran erittäin suurissa  taloudellisissa haasteissa. Hallituksen kärkihankkeista yksikään ei ole toteutunut. Hallituskauden saldo on erittäin surullista luettavaa, valtion velka kasvaa edelleen miljardeilla, työttömiä oli lähes puoli miljoonaa. Hallitusohjelman tavoite oli 100 000 uutta työpaikkaa, työttömyysprosentti painetaan 5:een. Mikään ei ole toteutunut. Tarkastusvaliokunta, jonka jäsen olen, on juuri saanut valmiiksi mietintönsä päättymässä olevan vaalikauden tuloksista.  Mietintö kertoo suorasukaisesti tehdyt virheet. Kokemusta ja osaamista tarvitaan eikä politiikan päätöksillä pidä mennä valtion tilinpidon lukuja ja kasvuennusteita rukkaamaan ja siten pettämään itseään. 
 
Näistä syistä olen asettunut ehdokkaaksi vaaleihin tavoitteena omalta osaltanani olla nostamassa Suomea tästä suosta, johon kokoomusjohtoinen hallitus on Suomen vienyt ehdolla, että saan kansalta jatkovaltakirjan.

 

Kommentointi on suljettu.